Săptămâna trecută am sărbătorit în numele voluntariatului

Posted: 20 Mai 2015 in Uncategorized

În zilele de 12 și 13 mai 2015, între orele 11.00-16.00, BiblioVoluntarii Bibliotecii Municipale Medgidia Filiala Nord au invitat membrii comunității locale la o altfel de lectură; i-au invitat să citească ”cărți vii” în cadrul evenimentului ”Biblioteca Vie” ce s-a desfășurat în Piațeta Decebal din Medgidia.

DSC_0330

”Biblioteca vie” a funcționat la fel ca o bibliotecă obișnuită – cititorii au primit permise de intrare la sala de lectură organizată în Piațeta Decebal și au citit ”cărțile vii” pentru o jumătate de oră, le-au returnat, putând ulterior să împrumute altele. Cititorii au remarcat un aspect foarte important atunci când au pășit în ”Biblioteca vie”: CĂRȚILE erau FIINȚE UMANE ce au intrat într-un dialog personal cu cititorul.

IMG_8194

Cărțile din ”Biblioteca Vie” au fost reprezentate de persoane apartenente unor grupuri ce se confruntă sau se pot confrunta cu prejudecăți sau stereotipuri (de exemplu: sex, vârstă, educație, meserie, etnie, rasă, religie, etc.) și care ar putea fi victime ale discriminării sau ale excluderii sociale. ”Cărțile vii” au împărtășit participanților povești deosebite ce le-au oferit o nouă perspectivă asupra semnificației conceptelor de prejudecată, stereotip și discriminare.

IMG_8154

Biblioteca noastră a avut în colecția ”enciclopedică” 30 de volume: primar, consilier local, polițist,  militar, arheolog din când în când…, psiholog, persoană cu dizabilități, prof de mate, filosof, funcționar public, pictor, artist stradal, actor, regizor, jurnalist, student, voluntar american, rocker, dicționar, copil cu un singur părinte, voluntar, musulmancă,  țigan, sportiv de performanță, actor amator, olimpic la bio, medic stomatolog, fotograf, bibliotecar și pensionar. Cei doi bibliotecari au ”înmânat” volume celor peste 400 de cititori, număr care a întrecut așteptările organizatorilor al căror target inițial a fost de 200. În total, numărul de vizitatori a depășit pragul de 600 de persoane. Dacă în prima zi cele mai solicitate titluri au fost: ”Adolescent cu un singur părinte”, ”Voluntar american”, ”Psiholog”, ”Prof de mate”, ”Militar”, în cea de a doua zi, printre cele mai citite ”titluri” s-au numărat, în ordine descendentă, ”Adolescent cu un singur părinte”, ”Sportiv de performanță”, ”Artist Stradal”, ”Fotograf”,  ”Arheolog din când în când…”, ”Jurnalist” și ”Psiholog”.

DSC_0257

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul celor 13 voluntari din programul ”BiblioVoluntar, sunt diferit şi mă implic!”, a cărui implementare a început cu 9 luni în urmă, septembrie 2014, la Medgidia.

BiblioVoluntarii au ales schimbarea, au ales să fie voluntari, au ales să împărtăşească cu ceilalţi ceea ce ei ştiu deja!

DSC_0227

Așadar, deoarece BIBLIOTECA este un spaţiu dedicat unor multiple oportunităţi, am promovat lectura și voluntariatul în cadrul acestui eveniment inedit care s-a desfășurat pentru prima dată la Medgidia. Vom continua să promovăm aceste valori utilizând, ca până acum, metode de învățare non-formală cu un puternic efect de conștientizare.

Mulțumim tuturor celor care au trecut pragul ”Bibliotecii Vii”, atât celor care au ”prins gustul” acestei experiențe de învățare, cât și ”cărților vii” care au ales în mod voluntar să fie ”citite” public, să atragă atenția asupra diversității în toate formele ei și să stimuleze dialogul între oameni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul programului de voluntariat ”BiblioVoluntar, sunt diferit şi mă implic!” care face parte din proiectul naţional „Raftul cu iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, desfăşurat în perioada mai 2014 – iunie 2015 de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi este finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Alina Valentina Ocheană – coordonator voluntari Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s