Biblioteca Vie – Non-formalul prezent la Medgidia în Săptămâna Națională a Voluntariatului

Posted: 8 Mai 2015 in Uncategorized

Săptămâna viitoare sărbătorim voluntariatul. În zilele de 12 și 13 mai 2015, BiblioVoluntarii Bibliotecii Municipale Medgidia Filiala Nord vă invită să citiți „cărți vii” în cadrul evenimentului ”Biblioteca Vie” ce se va desfășura în Piațeta Decebal din Medgidia între orele 11.00-16.00.

BibliotecaVie

„Biblioteca vie” funcționează ca o bibliotecă obișnuită – cititorii vin și împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp. După ce le citesc, le returnează în bibliotecă și dacă vor, mai pot împrumuta o carte. Există însă două aspecte importante: CĂRȚILE sunt FIINȚE UMANE și acestea intră într-un dialog personal cu cititorul.

Cărțile din „biblioteca vie” sunt persoane ce reprezintă grupuri care se confruntă sau se pot confrunta cu prejudecăți sau stereotipuri (de exemplu: sex, vârstă, educație, meserie, etnie, rasă, religie etc) și care ar putea fi victime ale discriminării sau excluderii sociale. Acestea pot fi, de asemenea, persoane ale căror povești de viață ar produce pentru cititori o experiență unică. „Cărțile vii” vor împărtăși participanților povești deosebite, care le vor oferi o nouă perspectivă asupra semnificației conceptelor de prejudecată, stereotip și discriminare.

„Biblioteca Vie” iși propune să promoveze respectul pentru drepturile omului și demnitatea umană, să atragă atenția asupra diversității în toate formele ei, să stimuleze dialogul între oameni. Diferențele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse și de cele mai multe ori aceste diferențe duc la discriminare, suspiciune și respingere.

Evenimentul se desfășoară în cadrul programului de voluntariat ”BiblioVoluntar, sunt diferit şi mă implic!” care face parte din proiectul naţional „Raftul cu iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, desfăşurat în perioada mai 2014 – iunie 2015 de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi este finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

BiblioVoluntar

Evenimentul este organizat cu sprijinul a 14 voluntari din programul de voluntariat ”BiblioVoluntar, sunt diferit şi mă implic!”, implementat deja de 9 luni la Medgidia.

BiblioVoluntarii au ales schimbarea, au ales să fie voluntari, au ales să împărtăşească cu ceilalţi ceea ce ei ştiu deja!

sigla SNV 2015_public

Așadar, deoarece BIBLIOTECA este un spaţiu dedicat unor multiple oportunităţi, vom promova lectura și voluntariatul în cadrul acestui eveniment inedit care se va desfășura pentru prima dată la Medgidia, utilizând o metodă de învățare non-formală cu un puternic efect de conștientizare. Vă așteptăm să răsfoiți cărțile pe care biblioteca noastră le deține în colecție: primar, consilier local, polițist, militar, prof de mate, filosof, psiholog, persoană cu dizabilități, funcționar public, pictor, actor, regizor, jurnalist, student, voluntar american, rocker, dicționar, adolescent cu un singur părinte, voluntar, musulmancă, țigan, arheolog din când în când…, sportiv de performanță, actor amator, olimpic la bio, artist stradal, doctor stomatolog, fotograf, bibliotecar, preot, doctor, pensionar. Puteți afla poveștile acestora doar dacă le veți citi în cadrul ”Bibliotecii Vii” de pe 12-13 mai 2015, între orele 11.00-16.00, în Piațeta Decebal din Medgidia.

Alina Valentina Ocheană – coordonator voluntari Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s