Laborator IT la Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord

Posted: 9 Martie 2015 in Uncategorized

Asociația Ateliere fără Frontiere și Primăria Municipiului Medgidia au încheiat o convenție de parteneriat pentru implementarea proiectului ”IT LAB” la Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord.

Scopul convenției este punerea în practică a proiectului ”IT LAB” propus de Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord, selecționat în cadrul programului ASSOCLIC care are ca obiectiv identificarea și echiparea proiectelor structurilor ce folosesc materialul informatic ca mijloc de educare și formare în România. Prin valorizarea celor mai bune proiecte, apelul ASSOCLIC are drept misiune și multiplicarea bunelor practici și promovarea acestora în cadrul rețelei formate din laureați și parteneri. În cadrul acestui apel biblioteca a primit prin donație 4 pack-uri informatice complete.

WP_20150309_004

Proiectul ”IT LAB” se adresează copiilor, tinerilor, adulților și seniorilor din medii sociale defavorizate din Medgidia, cu scopul de a identifica potențialul fiecăruia și de a-l valorifica prin formarea de abilități în utilizarea computerului, cu ajutorul voluntarilor, care să permită ulterior integrarea socială și profesională a beneficiarilor.

Pe parcursul anului 2015 vor fi organizate în bibliotecă mai multe programe de formare:

  • Alfabetizare digitală pentru seniori
  • Bazele IT pentru pitici
  • Ateliere DigiTales
  • Ateliere Social-Media (Yahoo Mail, Skype, Facebook)

Obiectivele proiectului

Organizarea de programe de formare în perioada ianuarie – decembrie 2015: Inițiere pentru copii; DigiTales pentru tineri; Social-media pentru adulți;  Alfabetizare digitală, DigiTales și Social-media pentru seniori.

Creșterea calității pregătirii în domeniul TIC disponibil în educația non-formală pentru adulți/seniori, precum și creșterea participării acestora la programe de învățare pe tot parcursul vieții.

Creșterea conștientizării beneficiilor aduse de calculator și Internet în rândul persoanelor în vârstă, reducerea decalajului digital – barierelor în calea tehnologiilor informației și comunicațiilor, care creează pericolul ca anumite segmente ale societății să fie excluse de la fluxul de informații, comunicare și socializare.

Promovarea proiectului de formare prin intermediul canalelor tv, rețelelor sociale și a mass-media.

Dezvoltarea, îmbunătățirea și modernizarea serviciilor oferite de bibliotecă  comunității locale.

Proiectul are un puternic impact pozitiv asupra mentalității persoanei, de încurajare a acumulării de cunoștințe, deprinderi si atitudini pe tot parcursul vieții, rezultatul oricărei evaluări fiind exprimat in doua moduri: „competent” sau „ încă nu competent”, lăsând deschisa calea spre alte evaluări care sa conducă intr-un final la rezultatul dorit „competent”.
Competentele dovedite în domeniul IT asigura mobilitatea persoanei, care găsește cu ușurința un loc de munca, dar foarte importantă este reflectarea în planul mentalității a faptului ca acumularea de noi competente stă în capacitatea fiecăruia de a învăța activ și pe toată durata vieții. Grupul țintă, dezvoltă abilități de utilizare a calculatorului, de accesare și utilizare a internetului, de editare de documente, cât şi competenţe de înţelegere a diverselor echipamente folosite, soft-uri, devenind actori activi ai schimbărilor tenhologice în anii următori.

Acest proiect va aduce schimbări majore în viața cursanților întrucât piticii își vor forma abilități IT de bază, tinerii vor dezvolta cunoștințe de design, adulții vor dobândi abilitățile necesare pentru reintegrare pe piața muncii iar seniorii vor învăța să utilizeze noile tehnologii.

Cei ce doresc să se înscrie la cursuri o pot face la sediul Bibliotecii Municipale Medgidia Filiala Nord din b-dul Independenței, nr. 5, pe adresa de e-mail: bibliotecanord@yahoo.com sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/BIBLIOTECANORD .

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s