Mircea Eliade, mare scriitor şi gînditor român

Posted: 12 Martie 2014 in autori români, educație, Mircea Eliade, stiri

Mircea Eliade s-a născut pe data de 13 martie 1907 la București și a decedat pe data de 22 aprilie 1986 la Chicago.

Este unul dintre cei mai mari scriitori, filosofi, istorici, jurnaliști, nuveliști și eseiști ai României. Tatăl său a fost Gheorghe Eremia Eliade iar mama sa Ioana Eliade. Mircea Eliade nu a fost singurul copil al familiei, el a mai avut o soră pe nume Corina Eliade.

images

Mircea Eliade a iubit cartea încă de mic, părinții săi fiind foarte îngrijorați deoarece avea probleme cu vederea și cititul în exces îl putea orbi. A fost un copil foarte studios, învățând foarte mult și care își petrecea timpul singur. În 1925 este numit șeful generației sale.

A absolvit Colegiul Național Spiru Haret după care a urmat cursurile Facultății de Filosofie și Litere din cadrul Universității din București. Deoarece era un tânăr studios și talentat, profesorul său de logică și metafizică, Nae Ionescu, cel care a avut un mare impact asupra sa, i-a oferit un post la ziarul „Cuvântul” unde a zăbovit pentru un timp și și-a făcut treaba foarte bine ajungând cel mai bun angajat.

Curiozitatea l-a făcut să citească cât mai multe lucrări ale marilor scriitori și astfel a atras atenția profesorilor care l-au remarcat ca fiind un foarte bun student cu mari șanse de reușită în viață. În timpul facultății a descoperit cât de mult îi făcea plăcere să citească operele scriitorilor Honore de Balzac și Giovanni Papini și astfel s-a văzut nevoit să învețe engleza și italiana pentru a-i înțelege mai bine, iar in particular Mircea Eliade a început să învețe ebraica și persana.

In 1929 și-a luat licența în filosofia italiană și imediat după aceasta a devenit interesat de filosofia indiană. Astfel, Mircea Eliade a studiat la Universitatea din Calcutta și după experiența trăită acolo s-a întors în țară și a publicat romanul „Maitreyi”.

În următorii ani, între 1932 și 1943 a publicat mai multe volume de proză literară și științifică care au fost foarte apreciate.

În anul 1957 el a călătorit la Chicago și a decis să rămână acolo pentru restul vieții sale.

În Chicago Mircea Eliade a devenit cetățean american și a început să predea la Universitatea din Chicago devenind unul din cei mai importanți profesori de acolo. Chiar dacă trăia în altă țară, Mircea Eliade a continuat să scrie și astfel a devenit tot mai faimos și apreciat cu trecerea timpului și cu scrierea a tot mai multor lucrări. El era considerat un mare istoric al religiilor, unul care punea accentul pe sacru, spațiul sacru fiind în ideile sale centrul universului.

Mircea Eliade a publicat nenumărate lucrări astfel el fiind cunoscut în întreaga lume datorită stilului său unic de a-și așterne pe hârtie gândurile și ideile. Acestea sunt o parte dintre operele reprezentative:

Lucrări de știința :

– 1936 „Yoga: Essai sur les origines de la mystique indienne”

– 1937 „Cosmologie și alchimie babiloniană”

– 1943 „Comentarii la legenda meșterului Manole”

– 1949 „Traite d’histoire des religions”

– 1956 „Le Sacre et le Profane”

– 1963 „Aspects du mythe”

– 1969 „Le mythe de l’eternel retour”

– 1974 „Le Chamanisme et les Techniques archaiques de l’extase”.

Lucrări literare :

– 1928 „Romanul adolescentului miop”

– 1933 „Maitreyi”

– 1935 „Întoarcerea din rai”

– 1935 „Huliganii”

– 1936 „Domnișoara Christina”

– 1938 „Nuntă în cer”

– 1968 „Pe strada Mântuleasa”

– 1969 „La țigănci’”

– 1971 „Noapte de Sânziene”

– 1974 „Bătrânul și birocratul”.

Operele lui Mircea Eliade au facut înconjurul lumii iar acesta a fost apreciat de cei mai duri critici din acele vremuri. Unul din cele mai controversate și totodata apreciate volume ale sale a fost romanul „Maitreyi”.

In ultimii săi ani din viata Mircea Eliade s-a confruntat cu grave probleme de sănătate și astfel locul la catedră i-a fost luat de către Wendy Doniger. Pe data de 22 aprilie 1986, la vârsta de 79 de ani Mircea Eliade a decedat la Chicago.

Universitatea din Chicago unde a predat și mai exact catedra de Istoria Religiilor îi poartă numele astăzi în semn de respect pentru cel ce a fost.

Astfel, Mircea Eliade a fost și va fi cel mai mare istoric al religiilor, filosof al religiilor, eseist, prozator, profesor universitar al României.

El a contribuit enorm la prestigiul și imaginea culturală a României dintotdeauna.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s