Ziua Dobrogei – 135 de ani de când Dobrogea s-a reunit cu România

Posted: 12 Noiembrie 2013 in Uncategorized

Pentru dobrogeni, ziua de 14 noiembrie este o zi specială: este ziua în care, în anul 1878, Dobrogea a reintrat, oficial, în componența statului român modern.afiș 14 nov 2013-page-001

Este ziua în care, la Brăila, în anul 1878, s-au desfășurat festivitățile prilejuite de punerea în aplicare a art. 46 al Tratatului de la Berlin, prin care teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră revenea la patria-mamă.

Războiul de Independență are un deznodământ neașteptat pentru România: câștigăm Dobrogea dar pierdem cele trei județe din sudul Basarabiei: Cahul, Izmail, Bolgrad.

Jocul diplomatic al marilor puteri europene la Congresul de la Berlin atribuia României, după 450 de ani de stăpânire otomană, un teritoriu care în fond era al ei înaintea instaurării acestei dominații în secolul XV.

În urmă cu 135 de ani, după ce Tratatul de la Berlin semnat în iulie 1878 consacra independența statului romîn, iar Marile Puteri atribuiau Dobrogea României, domnitorul Carol I lua parte la trecerea trupelor și autorităților în acest teritoriu reintegrat României.

Așezată între Dunărea inferioară și Marea Neagră, într-o regiune care a oferit omului dintotdeauna cele mai prielnice posibilități de trai, Dobrogea constituie o parte integrantă și unitară a vetrei carpato-danubiano-pontice, în care istoria a pulsat cu deosebită vigoare din timpuri imemoriale.

Alipirea Dobrogei la România a însemnat împlinirea aspirațiilor românilor dobrogeni și a confirmat, o dată în plus, unitatea românilor.

Picture1

Instaurarea de facto a suveranității României în cadrul noilor frontiere maritime încununa un act național de cea mai mare  importanță; după unirea Principatelor, în 1859, restabilirea autorității statului român asupra Dobrogei, străveche provincie istorică românească, poate fi socotită ca fiind a doua etapă majoră a procesului de desăvârșire a unității de stat a românilor. Noua fațadă maritimă, în lungime de 240 km, împreună cu portul Constanța, deschidea României o largă fereastră spre mările și oceanele lumii, permițându-i să participe, sub aspect economic, politic și cultural, la dialogul mondial, în spiritul tradițiilor și aspirațiilor sale de popor mândru, pașnic și talentat.

Unirea Dobrogei cu Patria Mamă la 14 noiembrie 1878 reprezenta, după Unirea Moldovei cu Țara Românească, de la 24 ianuarie 1859, o nouă și importantă etapă în procesul de înfăptuire a unității de stat a românilor. Desăvârșirea unității naționale a românilor urma să aibă loc peste patru decenii, prin Marea Unire de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.

Datoria nostră a tuturor este să acordăm atenția cuvenită însemnătății și importanței acestor mari acte de istorie și să ne exprimăm recunoștința pentru devotamentul dus până la sacrificiu, pentru cei care și-au dat viața pentru patrie și pentru victorie.

La mulți ani, Dobrogea!

La mulți ani, România!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s