Luna octombrie este luna de acţiune pentru conştientizarea femeilor asupra cancerului la sân

Posted: 11 Octombrie 2012 in cancer de sân, sănătate
Etichete:, ,

COMUNICAT DE PRESĂ

10 octombrie 2012

Organizaţiile neguvernamentale din Constanţa: Liga Femeilor Constanţa, Parteneri în Progres şi Crucea Rosie împreuna cu Avon Constanţa, având drept parteneri Consiliul Judetean şi Consiliul Municipal Constanţa, Colegiul Comercial  Carol I şi Colegiul Pedagogic C.Bratescu, organizează, vineri 12 octombrie 2012, Marşul „ÎMPREUNĂ  PENTRU SĂNĂTATEA SÂNULUI”.

Marşul este  dedicat femeilor care au învins cancerul şi celor care se luptă cu această maladie. Este dedicat in egala masura tuturor femeilor, pentru a le constientiza  sa fie atente cu sanatatea lor. Marsul va porni la ora 12,00, de pe B-dul Tomis, de la EUROMEDIC (langa Spitalul judetean) si va avea ca punct final, Tara piticilor din Parcul Tabacarie. Intre orele 11,00-14,00 la corturile montate in Parcul Tabacarie, zona Tara piticilor, se vor distribui pliante despre cancerul la san, despre stil de viata sanatos si se vor face determinari de tensiune.

Asteptam si invitam pe toti cei interesati de lupta impotriva cancerului, pe toti cei care vor sa-si exprime sprijinul pentru mamele, sotiile si surorile noastre sa ni se alature in acest mars.

Cancerul la san este cea mai raspandita forma de cancer in randul femeilor din intreaga lume.

La fiecare 69 de secunde o femeie moare datorita cancerului la san. La fiecare 24 de secunde, o persoana este diagnosticata cu cancer la san.

Una din 8 femei poate dezvolta dea lungul vietii o forma de cancer la san.

Anual, in Romania sunt diagnosticate 6.500 de cazuri noi de cancer la san. Din pacate, in momentul depistarii, 85% dintre ele sunt deja in stadii avansate.

Aceasta situatie se datoreaza atat faptului ca boala este asimptomatica in stadiile incipiente, cat mai ales modului in care se raporteaza femeile din Romania la ea: majoritatea gandesc ca nu li se poate intampla lor, le e teama sau refuza sa mearga la control motivand ca se simt bine.
Cancerul la san poate fi tratat si chiar vindecat complet daca este descoperit la timp. Rata de supravietuire este de aproape 100% daca diagnosticarea se face in stadii incipiente.

La nivel mondial, dar si in multe localitati din tara noastra s-au derulat si se deruleaza o serie de actiuni menite sa atraga atentia femeilor asupra a ceea ce trebuie sa faca pentru depistarea precoce a cancerului la san, respectiv mersul periodic la control.

Printre actiunile dedicate constientizarii asupra cancerului la san se inscrie sesiunea de informare desfasurata in 3 oct la Biblioteca Municipala Medgidia Filiala Nord si activitatea derulata in 6 octombrie la Liceul Comercial Carol cu elevii claselor a IX-a.

Organizatorii Marsului „Impreuna pentru sanatatea sanului” au o istorie in lupta impotriva cancerului la san. Liga Femeilor Constanta, Parteneri in Progres si Crucea Rosie sunt, inca din 2008 , parte a „Initiativei globale pentru constientizarea asupra cancerului la san” lansata in 2007, de asociatia americana Susan G Komen for the cure, in 10 tari din intreaga lume printre care si Romania (jud Constanta, Cluj,Brasov, Tg Mures si Bucuresti).

Beneficiile aduse de implementarea Initiativei Globale s-au constituit in:

-mesaje cheie riguroase referitoare la autocunoasterea sanului, bazate pe studii si cercetari;

-oferirea instrumentelor care sa conduca la redactarea Profilului fiecarei Comunitati, cu privire la problematica  cancerului de san (nevoi, beneficiari, oportunităţi, bariere);

 -identificarea si prioritizarea nevoilor din fiecare comunitate si finantarea a 10 granturi comunitare care sa raspunda celor mai stringente nevoi;

-constituirea la nivelul celor 4 judete si a municipiului Bucuresti a retelei “Impreuna pentru sanatatea sanului” formata din organizatii şi activisti implicaţi in Initiativa Globala.

In Constanta s-au derulat trei proiecte, doua vizand implicarea comunitatii in constientizarea asupra cancerului de san, coordonate de Liga Femeilor si unul pentru extinderea numarului grupurilor de sprijin coordonat de asociatia Parteneri in Progres.

Parteneri strategici in aceste proiecte au fost World Vision prin centrele comunitare din Cogealac si Cobadin si reteaua Biblionet din judetul nostru, extraordinara resursa de implicare la nivelul fiecarei comunitati. Au fost formati un numar de 34 de promotori si s-au derulat sesiuni de informare in 10 localitati din Constanta. S-au infiintat trei noi grupuri de sprijin pentru supravietuitoarele cancerului de san din care unul in cadrul bibliotecii din Techirghiol.

Au fost elaborate materiale de referinta pentru sustenabilitatea si replicarea proiectelor. S-au elaborat:

  • “Ghidul pentru organizarea şi funcţionarea grupurilor de sprijin”
  • “Ghidul pentru facilitatorii grupurilor de sprijin”,
  • “Ghidul pentru supravieţuitoare”
  • “Curricula pentru formarea promotorilor cancerului de san in Comunitati”
  • “Ghidul derularii sesiunilor de informare”,
  • “Curricula pentru cursurile on line adresate profesorilor de biologie si psihologilor scolari” in vederea derularii de sesiuni de informare in scoli.
  • Curricula de curs pentru medicii de familie referitoare la examenul clinic.

Au fost elaborate numeroase pliante si materiale care sa ofere informatii utile cu privire la cancerul de san tuturor femeilor, atât celor nou diagnosticate cât şi femeilor cu suspiciuni de cancer de san.

 Toate aceste materiale si experienţa acumulata stau la dispozitia tuturor celor care vor sa se implice in aceasta ampla si importanta actiune care sa conduca la diagnosticarea in stadii precoce a cat mai multor cazuri de cancer de san.

Pornind de la multiplele nevoi identificate au fost cautate si alte surse de finantare,  si astfel s-a nascut proiectul “Învaţă, Dă mai departe, Trăieşte mai bine” cu referire la toate tipurile de cancer, proiect in care se regaseste ca partener Biblionet. Proiectul  a vizat pe de o parte instruirea a 120 de asistenti medicali de pe langa medicii de familie sa acorde servicii pacienţilor cu cancer,  si pe de alta parte extinderea numarului de grupuri de sprijin in biblioteci dupa modelul bibliotecii din Techirghiol ,în judeţele Constanţa şi Tulcea. În cadrul proiectului au fost recrutaţi şi instruiti 62 de voluntari din rândul bibliotecarilor, asistenţilor medicali şi psihologilor pentru a deveni resurse de informaţie în ceea ce priveşte cancerul pentru comunităţile din Constanta, Mangalia, Negru Voda, Medgidia, Babadag, Tulcea, Sarichioi, Greci, şi Chilia.

“Învaţă, dă mai departe, trăieşte mai bine” a realizat un website interactiv, cu informaţii complete, pe inţelesul pacienţilor. Acest site, www.pacientcancer.ro a fost realizat şi credem că este un site de excepţie care va fi  folosit si sub îndrumarea bibliotecarilor care au fost instruiţi să ofere informaţii de sănătate.

Avon Romania organizeaza in fiecare an, incepand din 2002, campanii de constientizare in privinta cancerului la san. Chiar daca strategia acestora difera de la an la an, obiectivele lor sunt aceleasi:

       -Sa creasca notorietatea depistarii precoce a cancerului la san si sa le convinga pe femei (in special 30-55) sa mearga periodic la control;

       -Sa asigure, prin donatii, existenta unei aparaturi medicale moderne pentru tratarea cancerului la san, in unitatile sanitare din Romania;

       -Sa comercializeze produsele cu fundita roz din brosura Avon, produse al caror profit intra in bugetul de CSR si este folosit pentru donatii si campanii viitoare in sprijinul cauzei.

       Anul acesta AVON a lansatProgramul National de depistare precoce a cancerului la san. In Constanta au fost finantate de catre AVON un numar de 2500 de mamografii.

       Am organizat acest mars pentru a arata ca NOUA ne PASA!

       Arata ca si TIE  iti pasa de femeile importante din viata Ta si vino alaturi de noi!

Contact: Maria Frangeti: 0744384490

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s