Octombrie, luna în care luptăm împotriva cancerului de sân

Posted: 8 Octombrie 2012 in stiri, sănătate
Etichete:,

În fiecare an, în întreaga lume, mor peste 700.000 de femei. Motivul? O necruțătoare maladie: cancerul de sân. Medicii încă nu pot explica de ce anumite persoane se îmbolnăvesc, iar altele nu. Deși încă nu s-a descoperit un tratament care să vindece cancerul de sân, se consideră că un mod de viață sănătos te-ar putea ajuta să eviți această boală necruțătoare.

În fiecare an, în ultimul sfert de secol, octombrie este recunoscut pe plan global ca luna luptei împotriva cancerului de sân. Cu fiecare an care trece numărul cazurilor de cancer de sân nu scade ci creşte, însă noile tehnologii fac posibilă creşterea numărului de supravieţuitoare şi o recuperare mai uşoară.

În acest context la Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord a avut loc miercuri, 3 octombrie 2012, o sesiune de informare – ’’Descoperit din timp, cancerul de sân poate fi învins!’’

În cadrul sesiunii s-au transmis cele 4 mesaje cheie şi cele opt semne pe care nu trebuie să le ignorăm. S-a vorbit despre importanţa depistării timpurii, unde şi în ce condiţii se poate face examenul clinic de specialitate, o ecografie sau o mamografie, s-au prezentat statistici comparative: SUA, statele mai dezvoltate din lume și România, s-a pus accentul pe autocunoașterea sânului, pe factorii de risc, s-a vorbit despre faptul ca trebuie sa alegem un stil de viață cât mai sănătos, despre diagnostic, tratament, teste clinice, sprijin, dar cel mai important mesaj a fost acela că trebuie efectuat examenul clinic de specialitate.

S-au prezentat materiale în PowerPoint, s-au proiectat filme, s-au oferit pliante, broșuri, calendare, baloane şi căni roz inscripţionate cu mesajul proiectului tuturor celor prezenți în sală. Avon Cosmetics a prezentat un film al cărui mesaj a fost o invitație la a face examenul clinic periodic iar la final a organizat o tombolă cu premii din partea firmei pentru participanții la eveniment.

Partenerii bibliotecii la eveniment au fost: Primăria Medgidia – dna Viceprimar Luminiţa Vlădescu, Consiliul Local Medgidia – dna consilier doctor Daniela Daniel, Liga Femeilor Constanța – dna ing Maria Frangeti, Asociația Parteneri în Progres – dra psiholog Andreea Tudor, Liga Femeilor Musulmane Constanţa, firma  Avon Cosmetics filiala Medgidia – dna Daniela Enache.

Din public au făcut parte atât femei cât şi bărbaţi care s-au aratat interesaţi de subiect, cu vârste cuprinse între 14 și 75 de ani, cu diverse probleme și nevoi sociale şi utilizatorii bibliotecii care au răspuns invitației noastre de a participa la eveniment.

La final le-am rugat pe doamnele prezente la eveniment ’’să dea informaţia mai departe’’ şi constat acum după ce au trecut doar două zile de la eveniment că au făcut acest lucru pentru că vin alte femei la bibliotecă şi ne cer informaţii şi relaţii.

O comunitate mai informată, mai responsabilă va fi mai pregătită să înfrunte acest flagel al secolului XXI numit cancerul de sân.

Promitem să nu ne oprim aici!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s